Recomandări pentru îngrijirea tenului cu tendințe acneice

Recomandări pentru îngrijirea tenului cu tendințe acneice

Găsirea formulei potrivite de îngrijire a unui ten încărcat, cu o formă mai mult sau mai puțin gravă de acnee, gras și sensibil, reprezintă o luptă continuă ce poate dura și ani de zile. De ce ani de zile? Pentru că de cele mai multe ori, ceea ce funcționează într-un caz, nu funcționează neapărat și în altul.

Lupta cu problemele pielii a dus la împământenirea unor reguli de îngrijire și la apariția unor produse cu ingrediente iritante ce în timp pot face mai mult rău decât bine, uneori chiar agravează problemele și sensibilizează și mai mult tenul. Și atunci cum știm să alegem din multitudinea de sfaturi, produse și recomandări, ceea ce ne face bine?
Simplu: când înțelegem cum funcționează pielea, înțelegem ce nevoi are, o ascultăm și astfel știm să o îngrijim.

Să-ți asculți pielea este cel mai important pas spre o îngrijire corectă și potrivită pentru tine.

 De cele mai multe ori, tenul acneic nu este doar seboreic ci și sensibil sau chiar uscat. Ultimul lucru pe care ne vine să-l facem, este să aplicăm produse nutritive și hidratante. De ce? Pentru că în graba de a scăpa de coșurile inestetice și de semnele post acnee, ni s-a indus de-a lungul timpului (în mod eronat) că soluția constă în aplicarea produselor astringente și eliminarea produselor și uleiurilor nutritive din rutina de îngrijire. Nimic mai greșit! Și tenul acneic are la fel de multă nevoie de hidratare, ca tenul uscat de exemplu. Pentru că folosind produse agresive, nu facem altceva decât să distrugem filmul hidro-lipidic al pielii, cel responsabil de echilibrul, prospețimea și sănătatea pielii noastre.

Ce se întâmplă atunci când stricăm acest echilibru?

Cu cât uscăm pielea mai tare, cu atât aceasta va produce mai mult sebum pentru a se proteja, va deveni mai sensibilă iar erupțiile se vor agrava. Din cauza privării de hidratare și a ingredientelor agresive menite să trateze, va deveni în cele din urmă și uscată, ducând la inestetica descuamare și la apariția prematură a ridurilor.

Dacă vrem să protejăm și să îngrijim pielea corect în timp ce tratăm problema de fond – acneea, trebuie să creăm o rutină simplă cu produse de calitate și proceduri non-invazive, potrivită nevoilor actuale ale pielii, pe care să o respectăm deoarece orice neglijență sau exagerare poate împiedica chiar și cel mai eficient tratament să-și facă treaba.

Când mai mult e prea mult.

 Nu trebuie să cazi pradă nenumăratelor produse, tratamente și proceduri, și sub nicio formă nu le faci pe toate odată. Pe de o parte pentru că da, și în cazul îngrijirii tenului, ce-i prea mult strică, și în al doilea rând nu ai să știi ce anume funcționează și ce nu. Dar cel mai important, prea multe produse și prea multe proceduri sensibilizează, irită și dezvoltă intoleranțe.

Acordă timp produselor și procedurilor să-și facă treaba. Nimic bun nu se întâmplă peste noapte și în niciun caz problemele tenului nu dispar de pe o zi pe alta, indiferent de promisiunile etichetelor, sloganurilor și reclamelor.

Sunt câteva etape prin care pielea trece pentru a redeveni frumoasă și sănătoasă, dacă îngrijirea e cea potrivită. În prima fază iese totul la suprafață, apoi încep coșurile să se usuce iar pielea trece printr-o perioadă de regenerare ce are ca efect descuamarea ușoară, dispar coșurile și petele iar pielea începe să fie mai luminoasă și uniformă.

Specialiștii AVRA Aestethic Institute recomandă următorii pași pentru îngrijirea tenului cu tendințe acneice:

  • Curățarea tenului seara, înainte de culcare, este pasul peste care nu trebuie să sari orice ar fi! Nimic nu este mai greșit decât să mergem la culcare cu tenul încărcat de produse, sebum și praf, indiferent dacă este machiaj pe față sau nu. Nu doar că acest lucru favorizează apariția coșurilor sau întreține un mediu bacterian favorabil acneei, dar îmbătrânește pielea prematur. Pentru tenul cu probleme, trebuie să alegi un produs delicat de curățare, fără alcool, preferabil fără ingrediente iritante și fără parfum. Un bun exemplu este gelul de curățare FACIAL WASH OILY/PROBLEM de la PCA Skin. Conține gluconolacton, acid lactic și aloe, curăță în profunzime și nu agresează tenul.
  • Aplicarea unui ser hidratant cu Acid Hialuronic după curățare este obligatorie, deoarece și tenul cu probleme are mare nevoie de hidratare. Lipsa hidratării s-a dovedit a fi alături de expunerea la soare, principala cauză de îmbătrânire prematură a tenului. Serul trebuie ales cu atenție, preferabil o formulă fără uleiuri și cât mai simplă dar cu ingrediente de calitate și curate, fără parfum sau alte ingrediente iritante. Alegerea noastră este HYDRATING SERUM de la PCA Skin deoarece are o formulă delicată cu pielea, alături de Acidul Hialuronic regăsindu-se și Niacinamide care protejează și susțin nivelul optim de hidratare în profunzime.
  • Pentru o piele curată și fără imperfecțiuni, cremele cu concentrație de Retinol 0.5% și peeling-urile chimice de generație nouă sunt cea mai bună soluție. Trebuie însă să știi că atât ședințele de peeling chimic cât și aplicarea Retinolului acasă, se fac doar toamna și iarna deoarece sunt foto-sensibilizante și riști să apară pete hiper-pigmentare sau chiar arsuri ușoare.

  • Cremele cu Retinol se aplică doar seara, pe pielea curățată și uscată bine. Se evită zona ochilor, șanțurile nazale și colțurile gurii. Preferabil după aplicarea Retinolului să nu se mai aplice alte produse. Specialiștii de la PCA Skin au dezvoltat o formulă stabilă de Retinol, dedicată special tenului cu probleme, cu acțiune prelungită – INTENSIVE CLARITY TREATMENT: O.5% PURE RETINOL NIGHT.
  • Aplicarea unei creme cu SPF 50 este obligatorie pe timpul zilei, chiar dacă folosești sau nu produse foto-sensibilizante. Razele UV sunt una din principalele cauze ale îmbătrânirii premature, degradării și hiperpigmentării pielii. Trebuie evitate cremele de protecție solară cu oxid de zinc, care lasă un filtru albicios, încarcă porii și favorizează apariția coșurilor. Preferabil o cremă cu textură fină, care intră ușor în piele și constituie o bază bună pentru machiaj, ca cea de la PCA Skin WEIGHTLESS PROTECTION BROAD SPECTRUM SPF 45
  • Este important ca pe perioada tratamentului cu ingredientele active, care usucă pielea, să folosești o cremă nutritivă care să hrănească pielea în profunzime și să-i protejeze elasticitatea. Recomandarea noastră este crema REBALANCE de la PCA Skin, care calmează și furnizează antioxidanții și vitaminele necesare pentru o piele tânără și sănătoasă.
  • Asigură-te că celelalte produse de îngrijire și make-up, nu sunt comedogenice și nu astupă porii, deoarece acestea împiedică eficiența tratamentului.
  • Ustensilele de machiaj (pensule, bureți, etc) trebuie curățate și dezinfectate cel puțin o dată pe săptămână și ținute la loc ferit de praf, deoarece acestea sunt unele din cele mai întâlnite surse ale erupțiilor cutanate și favorizează acneea.
  • Fața de pernă trebuie schimbată o dată la câteva zile și niciodată nu pune fața necurățată pe pernă deoarece se încarcă de sebum si produse și poate cauza apariția coșurilor.
  • Folosește un prosop special dedicat ștergerii feței, pe care să nu-l folosești pe corp sau pentru ștergerea mâinilor.

Tenul cu tendințe acneice are nevoie de o îngrijire specială comparativ cu celelalte tipuri de ten, însă dacă ții cont de sfaturile de mai sus, cu siguranță vei constata în scurt timp că efortul merită din plin.

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply