Știința din spatele transplantului de păr: cum funcționează?

Căderea părului este o preocupare comună pentru mulți indivizi din întreaga lume. Fie că este din cauza geneticii, îmbătrânirii, schimbărilor hormonale sau altor factori, subțierea sau pierderea părului poate afecta semnificativ stima de sine și încrederea unei persoane. Din fericire, progresele în știința medicală au oferit o soluție: transplantul de păr. Dar cum funcționează exact această procedură? Să explorăm știința din spatele transplantului de păr.

1. Înțelegerea creșterii părului

Înainte de a ne aprofunda în procedură, este esențial să înțelegem cum crește părul. Fiecare fir de păr de pe scalpul nostru provine dintr-un folicul, un mic buzunar în piele. Creșterea părului are loc în cicluri:

  • Faza Anagen: Faza de creștere activă, unde părul crește aproximativ un centimetru și jumătate în fiecare lună.
  • Faza Catagen: O fază de tranziție în care creșterea părului încetinește.
  • Faza Telogen: Faza de repaus, unde părul vechi cade, făcând loc pentru creșterea unui păr nou.

2. Conceptul de dominanță a donatorului

Transplanturile de păr se bazează pe un fenomen cunoscut sub numele de „dominanța donatorului”. Acest concept sugerează că foliculii de păr preluați dintr-o zonă donatoare (de obicei partea din spate sau lateralele scalpului) își vor păstra caracteristicile chiar și atunci când sunt transplantați într-o altă locație. De aceea, părul din aceste zone este mai puțin susceptibil la chelie și este ideal pentru transplant.

3. Procedura de transplant de păr

Există două metode principale de transplantare a părului:
  • Transplantul de Unități Foliculare (FUT): O bandă de piele care conține foliculi de păr este îndepărtată din zona donatoare. Banda este apoi disecată în unități foliculare individuale, care sunt transplantate în zona destinatară.
  • Extracția de Unități Foliculare (FUE): Foliculii de păr individuali sunt extrași direct din zona donatoare folosind un instrument specializat și apoi sunt transplantați în zona destinatară.
La Institutul Avra, utilizăm tehnica Direct FUE, care este cea mai avansată din domeniu. Medicii noștri calificați folosesc Choi Implanter, un instrument specializat care permite un control precis asupra adâncimii și direcției fiecărui folicul. Această tehnică nu numai că minimizează cicatricile, dar asigură și rezultate mai naturale și estetice.

4. Îngrijirea și rezultatele post-procedură

După procedură, părul transplantat va cădea de obicei în câteva săptămâni. Acesta este un proces natural. Părul nou va începe să crească din foliculii transplantați după 3-4 luni. Este esențial să urmați instrucțiunile de îngrijire post-operatorie pentru a asigura cele mai bune rezultate.

5. Magia științei moderne

Transplanturile de păr au parcurs un drum lung de la începuturile lor. Tehnicile moderne, combinate cu o înțelegere mai profundă a creșterii părului, au făcut ca procedura să fie mai eficientă și cu un aspect mai natural ca niciodată. Cu îngrijirea și expertiza potrivită, indivizii pot obține un păr mai plin și mai sănătos.

Post a Comment

Fă o programare