Sunt genele influențate de ceea ce mâncăm?

Răspunsul corect ar fi că da, genele sunt direct influențate pe termen lung de stilul nostru de viață, bineînțeles aici incluzând și dieta. Genele nu codifică boala, ele au rolul de a codifica o funcție, dar pe de altă parte ele sunt capabile de interacțiuni cu mediul, de aceea contează mult unde și cum trăim.

Oamenii, în general, se tem că dacă își află genomul prin efectuarea de diferite teste aflate azi în vogă, asta le va destăinui bolilele de care vor muri. În realitate, cunoscându-ți genomul afli cum vei  trăi, NU cum o să mori! De ce oare? Pentru că, de fapt afli cum nu trebuie să îți provoci genele să devină nefuncționale prin acțiunile tale directe: mod de viață, dietă, expunere la poluanți sau disruptori endocrini.

„Întreaga mea carieră științifică am fost convinsă că ereditatea este importantă, în unele cazuri cea mai importantă. După mulți ani de studii și un doctorat în genetică medicală am început să îndulcesc tonul și astăzi spun cu convingere că ceea ce îi oferi în mod direct organismului este mai important. Ba chiar, uneori, poate modifica ereditatea. Deci, indiferent de ereditate, să nu deznădăjduim. Să ne tratăm organismul ca pe un dar de preț care trebuie îngrijit și iubit.”, spune dr. Adina Trandafir, doctor în genetică, cosilier nutrițional în cadrul Nutriscience, centru de nutriție pe baze științifice.

Din ce în ce mai des, auzim denumiri care pot părea derutante, cum ar fi nutrigenetica și nutrigenomica.

Nutrigenetica identifică modul în care genetica modifică răspunsul individual la anumiți nutrienți, cu alte cuvinte explică de ce și cum oamenii răspund diferit la același nutrient. Astfel de exemple ar fi de ce un individ poate bea alcool și să simtă placere sau nu, sau după cafea să se simtă mai obosit sau nu.

Nutrigenomica studiază modul în care factorii de mediu, cum ar fi aportul alimentar și stilul de viață, influențează exprimarea genomului. Dieta este principala modalitate de expunere a corpului uman la mediu și reprezintă decizia esențială pe care fiecare om o face privitor la obiceiurile sale alimentare.

Este foarte important ca în viață să facem alegerile potrivite, iar testele de nutrigenomică ne ajută în acest sens.

Un astfel de test este disponibil în cadrul AVRA Aesthetic Institute (link catre pagina prezentare servicii). Se numește Advanced Nutrigenomics. 

Testul Advanced NGx se efectuează în Statele Unite ale Americii utilizând tehnologie aprobată de FDA (Federal Drug Administration), precum și standarde si proceduri adecvate procesării probelor biologice. Proba recoltată este saliva. 

Scopul acestui test este de a furniza informații despre modul în care anumite variații genetice vă pot afecta metabolismul, necesarul de nutrienți în diverse circumstanțe fiziologice și patologice, precum și asocierea unor variații genetice cu riscul anumitor boli sau cu eficiența unor tratamente. 

Acest raport personalizat are scopul de a vă furniza cele mai recente informații cu privire la modul în care existența unor variații genetice (modificări în secvența ADN-ului dumneavoastră) pot influența cantitățile de nutrienți de care dumneavoastră aveți nevoie pentru optimizarea stării dumneavoastră de sănătate, sau pentru diminuarea consecințelor pe care anumite boli le au asupra metabolismului dumneavoastră.

Întregul raport cuprinde maximum 4 pachete, structurate pe baza particularităților nutritive necesare în anumite stări fiziologice sau patologice, sau în cadrul unui stil de viață activ fizic. Rezultatele acestui raport se adresează dumneavoastră și numai dumneavoastră.

În funcție de opțiunea dumneavoastră, acest raport poate include 3 sau 4 pachete. În măsura în care dumneavoastră ați optat pentru 3 pachete, nu uitați că puteți comanda si pachetul de sarcina si lactație, fără a trebui să mai furnizați încă o dată probe biologice. 

Cele 4 pachete sunt: 

  • Nutriția în contextul sarcinii

Cuprinde analiza unor variații genetice prezente la femei și care influențează cantitățile de nutrienți necesari pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului în timpul sarcinii și a noului născut în timpul alăptării. Acest pachet se adresează cu precădere femeilor care doresc să rămână însărcinate. Pachetul este util și femeilor deja însărcinate sau celor care alăptează.

  • Nutriția la adult 

Cuprinde analiza unor variații genetice care influențează necesarul optim de nutrienți pentru persoanele adulte (femei în afara sarcinii și bărbați). Acest pachet are scopul de a vă furniza informațiile necesare pentru a reduce riscul apariției unor boli metabolice datorate unei alimentații nepotrivite pentru structura dumneavoastră genetică.

  • Riscul dezechilibrelor metabolice

Cuprinde analiza unor variații genetice care, în prezența anumitor boli sau stiluri de viață nesănătoase, pot duce la apariția unor complicații, în lipsa unei alimentații adecvate. Acest pachet cuprinde, de asemenea, stabilirea scorului genetic pentru hepatosteatoza non-alcoolică, în vederea unui management nutrițional adecvat.

  • Genotipuri asociate cu efortul fizic sau performanța sportivă

Cuprinde o estimare, pe baze genetice, a potențialului pe care îl aveți de a practica anumite tipuri de efort fizic, impactul pe care efortul fizic îl poate avea asupra metabolismului dumneavoastră, și poate ajuta specialiștii în domeniu (medici sportivi, antrenori, nutriționiști, specialiști de fitness, etc.) să decidă dacă anumite modificări nutriționale sunt necesare pentru a vă îmbunătăți performanțele fizice.

Fă o programare