Mai este lifting-ul facial la modă? Ce înseamnă lifting nonchirurgical? Putem evita necesitatea unui lifting chirurgical dacă apelăm din timp la proceduri neinvazive? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am adresat specialiștilor, încercând să aflu care este ”viitorul lifting-ului”.
Atunci când vorbim despre lifting, pare că ne învârtim în cerc. Există o presiune puternică să nu ne arătăm vârsta, înlăturând semnele trecerii timpului, dar în același timp trebuie să nu se vadă că am intervenit în vreun fel în procesul de a îmbătrâni ”frumos”.
Calea de mijloc
”În ultima perioadă, procedurile estetice nechirurgicale s-au tot dezvoltat, și, combinate, aduc mari beneficii. Sunt multe persoane care nu agreează ideea unei operații, luând în calcul tot ceea ce presupune aceasta (anestezie, internare, perioadă postoperatorie cu edeme, echimoze) și preferă o schimbare în bine pe o cale mai ușoară”, spune Dr. Silvia Stănculescu, chirurg plastician AVRA Aesthetic Institute.
Una din procedurile cu rezultate spectaculoase este lifting-ul nechirurgical cu fire resorbabile, cunoscut sub denumirea de ”threading”. Procedura este recomandată atunci când încep să apară semne precum pierderea fermității pielii, însoțită de un început al modificării conturului și reliefului facial. ”Vedem aceste semne începând cu vârsta de 30-35 de ani, când apar preocupări legate de fermitatea și aspectul tegumentului facial.”, spune Dr. Stănculescu. Cum ne ajută threading-ul? ”Simplu spus, liftingul nechirurgical cu fire “readuce” țesuturile de unde au plecat, fixându-le. Rezultatele se văd imediat, fiind optime la 3 săptămâni de la procedură, iar studiile arată că și la 3 ani după procedură există sinteza de neocolagen. În plus, tratamentul poate fi repetat”, completează dr. Stănculescu.
Threading-ul este un tratament minim-invaziv, iar în prima săptămână post-tratament pot exista mici vânătăi și o discretă tensiune, dar majoritatea activităților zilnice sunt neafectate.
Lifting non-invaziv
O alternativă non-invazivă este folosirea pentru lifting a tehnologiei ce utilizează puterea combinată a undelor de radiofrecvență și a ultrasunetelor. ”Aparate de ultimă generație, ca BTL Exilis sau Venus Viva stimulează pielea până în dermul profund, determinând o remodelare a fibrelor existente de colagen și elastina, și în același timp stimulează celulele (fibroblastele) să sintetizeze noi fibre de colagen”, spune Dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog AVRA Aesthetic Institute.
Putem apela la aceste proceduri începând cu vârsta de 30 de ani. După tratamentul de lifting non-invaziv putem observa o atenuare a liniilor fine și o redefinire a conturului feței, conform studiilor calitatea pielii îmbunătățindu-se cu peste 30%. Apare de asemenea o îmbunătățire a texturii pielii, fața recâștigându-și aspectul proaspăt și tânăr. Rezultatele sunt vizibile chiar după prima ședință, dar rezultatul final va fi evaluat la o lună după încheierea întregului protocol. În general este recomandat să revenim pentru un nou protocol de tratament odată la 6-8 luni pentru menținerea rezultatelor, recomandările fiind personalizate însă pentru fiecare pacient.
Tratamentele pe bază de radiofrecvență, ca BTL Exilis Elite, sunt confortabile și nedureroase, singura senzație percepută de pacient fiind aceea de căldură moderată la nivelul zonei tratate. Acestea nu au efecte adverse, și nu necesită anestezie sau timp de recuperare. Este o procedură pe care o putem programa cu ușurință în pauza de prânz, după care ne putem întoarce imediat la activitățile zilnice.
Un alt tratament care a câștigat o reputație foarte bună în combaterea efectelor trecerii timpului este tratamentul minim invaziv pe bază de Radiofrecvență Fracționată (precum este Venus Viva Nanofractional RF). Acesta este practic un tratament de resurfacing, refăcând suprafața pielii și fiind astfel ideal pentru tratarea cicatricilor postacneice, porilor dilatați, a ridurilor moderate și adânci, a laxității cutanate și a vergeturilor. ”Procedura se realizează în cadrul institutului estetic după aplicarea unei creme anestezice, pentru înlăturarea oricărui disconfort. După tratament se recomandă aplicarea unei creme hidratante și este obligatorie folosirea produselor de protecție solară cu SPF 50+. Timpul de recuperare este de 3-4 zile, perioadă în care pielea este ușor inflamată, dar pacienții pot folosi machiaj începând cu a doua zi după tratament. În funcție de problema tratată, pot fi necesare între 2 și 6 ședințe de tratament, efectuate la interval de 3-4 săptămâni”, spune Dr. Vasilescu.
Ultima frontieră
Conform specialiștilor, o combinație de tratamente non-invazive și minim-invazive realizate începând cu apariția primelor semne ale îmbătrânirii pielii, pot amâna necesitatea unui lifting chirurgical.
”Liftingul chirurgical este indicat în continuare în cazul unui exces tegumentar semnificativ sau a unei laxități semnificative, de cele mai multe ori după vârsta de 50-55 de ani.”, confirmă dr. Silvia Stănculescu. Preocupările pacienților înaintea unei astfel de proceduri sunt legate de riscuri, anestezie și durere. ”Beneficiul principal este un aspect întinerit, ce se menține o perioadă mai lungă. Perioada de recuperare este, în medie de 4 săptămâni post operație, iar riscurile sunt cele ale oricărei proceduri chirurgicale de complexitate și amploare similare”, completează Dr. Stănculescu.
Întrebarea ”Ce părerea ai despre lifting-ul facial? Vei apela la această procedură dacă va fi nevoie?”, pe care o citeam mereu adresată vedetelor internaționale, este în societatea de astăzi una la care răspundem cu toții după vârsta de 35 de ani. Avem acum libertatea de a alege exact în ce măsură vrem să intervenim și ce vrem să vedem în oglindă după vârsta de 60 de ani.
Consider că fiecare are posibilitatea de a alege ce i se potrivește, cel mai important este să analizăm variantele disponibile și să vedem „pros & cons” după care să luăm o decizie. În multe cazuri am văzut rezultate bune chiar prin combinarea procedurilor, de exemplu pregătirea și stimularea tenului prin terapii neinvazive, urmate de terapiile minim invazive cum ar fi variantele fracționate sau firele resorbabile. Acestea din urmă au un rezultat mai bun pe un ten pregătit și stimulat, indiferent de vârstă. Alegerea vârstei la care să intervenim diferă foarte mult de la persoană la persoană deoarece avem tipuri de piele diferită, un bagaj genetic personal și fiecare are un ritual diferit de îngrijire a tenului, deci aspectul în cele mai multe cazuri nu mai ține cont doar de vârstă. Cu siguranță este mai bine să prevenim prin mici schimbări, cum ar fi protecția solară aplicată corect, indiferent de sezon sau tratamente profesionale efectuate la intervale adecvate pentru a stimula țesutul să se regenereze. Astfel putem amâna momentul când vor apărea întrebările legate de liftingul facial.